Vastavalt Sotsiaalministri 24.septembri 2019.a määrusele nr 61 “Joogivee kvaliteedi- ja kontrollinõuded ning analüüsimeetodid”, peab vee-ettevõtjal olema joogivee kvaliteedi kontrolli kava, kui vett võetakse >10 m3/ööpäevas või kui vett töödeldakse. Kavas sätestatakse proovivõtukohad ning tava- ja süvakontrolli sagedus.
Alljärgnevalt on toodud meie tegevuspiirkondade joogiveest võetud veeproovide analüüside tulemused viimasel aastal:
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_12.august_2021_LAATRE_süva
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_12.august_2021_TAGULA_süva
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_12.august_2021_SOORU
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_12.august_2021_KARULA
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_14.juuli_2021_VALGA
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_09.veebruar_2021_VALGA
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_29.detsember_2020_KARULA
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_29.detsember_2020_LÜLLEMÄE PÕHIKOOL
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_12.november 2020_HARGLA KOOL
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_12.november 2020_TAHEVA
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_26.oktoober 2020_TSIRGULIINA
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_26.oktoober 2020_ÕRU
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_26.oktoober 2020_VALGA_süva
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_22.oktoober 2020_KOIKKÜLA
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_22.oktoober 2020_HARGLA
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_26.oktoober 2020_VALGA_süva
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_26.august 2020_LAATRE
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_26.august 2020_KAAGJÄRVE telliskivimaja
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_26.august 2020_KAAGJÄRVE lasteaed
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_26.august 2020_SOORU_süva
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_26.august 2020_TAGULA_süva
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_23.juuli 2020_VALGA
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_14.aprill 2020_VALGA
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_29.jaanuar 2020_VALGA
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_10.detsember 2019_VALGA
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_31.oktoober 2019_ÕRU_süva
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_15.oktoober 2019_HARGLA KOOL_süva
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_16.oktoober 2019_VALGA_süva
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_15.oktoober 2019_HARGLA_süva
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_15.oktoober 2019_KOIKKÜLA_süva
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_16.oktoober 2019_LÜLLEMÄE
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_16.oktoober 2019_TSIRGULIINA
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_15.oktoober 2019_TAHEVA
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_21.august 2019_TAGULA
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_21.august 2019_KARULA
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_22.august 2019_LAATRE
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_21.august 2019_SOORU_süva
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_15.august 2019_KAAGJÄRVE
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_30.juuli 2019_VALGA
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_23.aprill 2019_VALGA
- Joogivee keemiline ja mikrobioloogiline analüüs_15.jaanuar 2019_VALGA
Joogivee mikrobioloogilised ja keemilised kvaliteedinäitajad ning organoleptilisi omadusi mõjutavad, üldist reostust iseloomustavad näitajad ja radioloogilised näitajad (indikaatorid) ei tohi ületada Sotsiaalministri vastuvõetud määruses nr.82 31.juulist 2001.a “Joogivee kvaliteedi- ja kontrollinõuded ning analüüsimeetodid” esitatud piirsisaldusi. Kui lubatust kõrgemate näitajate puhul ei kaasne ohtu inimese tervisele, võib seda vett kasutada joogivee otstarbeks.
Vee karedust põhjustavad vees lahustunud kaltsiumi ja magneesiumi soolad. Kaltsium ja magneesium on inimese organismile vajalikud makroelemendid, mistõttu puudub joogivees kareduse jaoks piirnorm. Samas on vee karedus probleemiks tehnilistele seadmetele nn. katlakivi näol. Katlakivi sadestub vee kuumutamisel veega kokkupuutuvate seadmete pindadele. Seega, mis on hea inimesele, ei pruugi sobida tehnikale ja vastupidi.
Vesi üldkaredusega kuni 3,5 mg-ekv/l on pehme vesi. Vesi üldkaredusega 3,5-7 mg-ekv/l on keskmise karedusega ja vesi üldkaredusega 7-10 mg-ekv/l on kare vesi. Eestis on maapõuest ammutatud joogivesi kare - elame ju paesel pinnal ning seesama paekivi teeb karedaks ka meie joogivee. Eestis on joogivesi enamasti optimaalse üldkaredusega (4-8 mg-ekv/l). Valga linna joogivee üldkaredus on 4,7 mg-ekv/l.